Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MIODOWNIK Z KREMEM Z KASZY MANNEJ

5.0
(60)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
cukier 1/2 szkl
miód 3-4 łyżki
masło 1/2 = 100 gramów kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 szt
Krem:
kasza manna 10 łyżek
mleko 3,2% 3/4 litra
cukier 1/2 szkl
cukier wanilinowy 1 szt
margaryna 1 szt
Polewa:
czekolada gorzka 150 gram
śmietana kremowa 30% 4 łyżki
powidła śliwkowe 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: MIODOWNIK Z KREMEM Z KASZY MANNEJ

Ciasto: Składniki na ciasto wsypać do miski i wyrobić mikserem na gładką jednolitą masę. Można wyrobić ręcznie na stolnicy. W zależności od tego jak grube chcemy mieć blaty ciasta, dzielimy je na 4-5-lub 6 części. Ja podzieliłam moje ciasto na 5 części.

Każdą porcję ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, na narysowany okrąg. Można też ciasto upiec w kształcie kwadratu, wszystko zależy od pomysłu.

Piec w nagrzanym piekarniku do 170-180 st.C ok 10 minut. Ciasto po upieczeniu będzie miękkie, ale z chwilą jak stygnie to twardnieje. Tak po kolei pieczemy wszystkie nasze kolejne placki.

Krem: Zagotować mleko dodając na koniec cukier i kaszkę manną energicznie mieszając aby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i przykryć wierzch kaszki folią spożywczą tak ,aby dotykała powierzchni(nie powstanie nam w ten sposób kożuch). Jak kaszka wystygnie całkowicie (najlepiej ugotować ją wcześniej) zmiksować ją z masłem lub margaryną Kasia na gładki krem dodając po 1 łyżce.

Zimne blaty ciasta układamy na paterze i co drugi smarujemy powidłami. Układamy jeden na drugi przekładając kremem. Wierzch można przycisnąć spodem z tortownicy i obciążyć. Odstawić na kilka godzin(najlepiej na 2-3 dni) ciasto wtedy namięknie.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Dokładnie mieszamy aby czekolada cała połączyła się ze śmietaną, studzimy aby troszkę zgęstniała i oblewamy nasze ciasto.

Dekorujemy według własnego pomysłu i smaku.

To ciasto jest tak pyszne że nie potrzebuje zbyt dużo dekoracji, aby nie przyćmiła jego wyglądu i smaku:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka 02.01.2023 19:33
Czy ilość masła w przepisie dotyczy masła o wadze 200 g?
Doradca Smaku 03.01.2023 09:26
Tak jest! Pół kostki masła, oznacza, że do przygotowania, trzeba użyć ok 100 gramów masła
alaaa 07.01.2014 18:00
rewelacyjny, i dużo warstw taki lubię
Krystyna32 07.01.2014 15:58
apetyczne ciasto
kate.500 06.01.2014 20:54
pyszne ciasto
iziona 06.01.2014 11:29
Nie robiłam na świeta i muszę to nadrobić
Beatris 06.01.2014 10:28
Wyśmienicie wygląda, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Mniam 06.01.2014 10:06
Bardzo smaczny miodownik.
fotoviderek 06.01.2014 09:53
Świetne ciacho :)
KasiaK90 06.01.2014 09:15
pyszny miodowniczek
joanna30 06.01.2014 09:11
Pychota :) uwielbiam miodowniki :)
Małgorzata9 06.01.2014 08:32
pyszne ciacho
margaret 05.01.2014 23:18
smaczny jest ten miodownik:)
Adam/ZUB3R 05.01.2014 22:23
smaczne ciasto
Cynamonka 05.01.2014 21:47
wygląda cudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak