Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winna karkówka

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marynata
ocet winny 1/2 szklanki
skórka cytrynowa
cebula biała 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt. zmielonych
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziarenek
Goździki całe Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziarenek
karkówka 1,5-2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Winna karkówka

Mięso w całym kawałku myję osuszam ręcznikiem papierowym,solę na całości.

Marynata: Do rondla wlewam wino czerwone oraz ocet winy dodaję utarte przyprawy w moździerzu-ziele,pieprz liść laurowy rozdrabniam,dodaję posiekana drobno skórkę cytrynową i podgrzewam dosyć dobrze marynatę ale nie gotuję!

Cebulę obieram kroję w pół krążki,obkładam nią mięso wkładam całość do woreczka do pieczenia,wlewam chłodną marynatę zawiązuję woreczek aby nic nie wypłynęło wkładam do naczynia i tak zamarynowane mięso zostawiam na 2 dni w lodówce od czasu przekręcając aby mięso dobrze naszło marynatą.

Po 2 dniach marynatę wylewam a mięso wyciągam z woreczka układam w naczyniu,wsadzam do piekarnika i piekę w temp 180*c około 1,5-2 godziny.W trakcie pieczenia polewam powstałym sosem wierzch mięsa. Podaję na zimno jako wędlina do chlebka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak