Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z naleśników z kapustą i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki 16 szt
ser żółty
jajko 2
masło
siemię lniane 3 łyżki
słonecznik łuskany 3 łyżki
pestki dyni 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
kapusta czerwona 300 g
śliwki suszone 50 g
grzyby suszone 50 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
kminek 1 łyzeczka
majeranek 1 łyżeczka
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól do smaku
pieprz
oliwa
wino czerwone 1/2 (półwytrawne)
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
kapusta kwaszona 650 g

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z naleśników z kapustą i grzybami

Do jednego garnka włożyć pokrojoną czerwoną kapustę ze śliwkami i z wodą po moczeniu grzybów. Gotować, aż kapusta zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Do drugiego garnka włożyć kapustę kwaszoną, 2 łyżki oliwy i pokrojone grzyby. Gotować powoli na małym ogniu. Gdy kapusta czerwona będzie już miękka przełożyć ja do garnka z kapustą kwaszoną, wymieszać i dalej razem gotować. Po około 20 min. dodać koncentrat, wino, przyprawy (jałowiec rozgnieść) doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości aż smaki się dobrze połączą, uzupełniać brak płynu w kapuście winem. Ostudzić.
Naleśniki ułożyć na desce, na każdym po kolei nałożyć kapustę i żółty ser. Boki naleśnika założyć do środka i następnie zwinąć go w rulon. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Do panierki zmielić ziarna, zmieszać z siemieniem i bułką. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Zwinięte naleśniki włożyć do jajek i obtoczyć w panierce. Układać w formie obok siebie. Wierzch oprószyć masłem. Zapiec w piekarniku w 180 C przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 07.01.2014 01:30
smaczne krokiety
Monika-twin 05.01.2014 18:47
Panierka 1wsza klasa
tomlen06 05.01.2014 18:44
można je przygotować gdy po świętach zostanie bigos
treonina 05.01.2014 18:31
kiedyś takie robiliśmy, ale jest z tym tyle pracy... za to smakują wspaniale
sasanka 05.01.2014 17:57
Ciekawy pomysł na panierkę :) coś innego od standardowej bułeczki tartej a takie "zrolowane" naleśniki wyglądają prawie jak sushi :D
Romanowka 05.01.2014 17:36
Super krokiety, bardzo apetycznie wyglądają w tej panierce!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak