Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
margaryny do pieczenia 200 g
soli 1 łyżeczka
mąki pszennej typ 500 4 szk
Farsz:
ugotowanej kapusty kiszonej 350 g
duże cebule 2
gotowanych suszonych grzybów 300 g
sól do smaku
pieprz do smaku
Do smażenia
olej kilka łyżek
jogurt naturalny 6 łyżek
jajko 2 (osobno żółtka)

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Takie składniki jak margaryna, jajka i jogurt powinny być zimne prosto z lodówki. W misce robota posiadającej noże do siekania umieścić wszystkie składniki na ciasto ( oprócz białek ) i połączyć w zbryloną kulę. Wyjąć je z miski robota szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą a potem włożyć do lodówki na dwie godziny.
Krok 1 - Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami foto
2
Cebulę, ugotowaną i odciśniętą kapustę oraz ugotowane i odciśnięte grzyby pokroić ale cebule osobno. Na większej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć na nią cebulę i podsmażyć, następnie dodać kapustę i grzyby i smażyć wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku i wystudzić. Po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich wałkować na cienkie podłużne placki, na każdy placek wyłożyć farsz ( także podzielony na 4 części ),
Krok 2 - Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami foto
3
rozsmarować go po plackach i zwijać w roladki zaczynając od węższego boku.
Krok 3 - Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami foto
4
Potem kroić zwinięte roladki w plastry o grubości około 1 cm i układać na leżąco na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ślimaczki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor
Krok 4 - Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami foto
5
Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.
Krok 5 - Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 05.01.2014 18:38
aż ślinka leci :) wyglądają super!
GOSIA18 05.01.2014 16:25
Prezentują się cudownie i pewnie tak smakują
KasiaK90 05.01.2014 16:11
smakowite te ślimaczki!!
Barbara13 05.01.2014 16:09
Prezentują się znakomicie i tak muszą też smakować
norweska20 05.01.2014 16:06
pięknie wyszło ..smakowite
migotka28 05.01.2014 15:39
piękne jak namalowane
kasienka23 05.01.2014 15:39
bardzo fajny przepis, godny wypróbowania!
bogusia19 05.01.2014 15:32
muszą być smaczne
kasiaw 05.01.2014 15:30
bardzo smakowicie się prezentują
danusia19671 05.01.2014 15:13
Wyglądają apetycznie
agnieszka214 05.01.2014 15:08
roladki wygladaja poprostu super
Magda24 05.01.2014 15:07
pyszne roladki
Rycerz
Rycerz 05.01.2014 14:49
Ciekawy przepis
Jusiaa 05.01.2014 14:32
Ślimak, ślimak pokaż rogi.... Świetne :)
Mysiunia 05.01.2014 14:31
wyglądają znakomicie :)
dodi 05.01.2014 14:30
apetyczne ślimaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak