Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort tiramisu

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek ( rozmiar L ) 6
mąki pszennej typ 500 5 łyżek
mąki ziemniaczanej 4 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1
cukru 3/4 szk
płatków czekoladowych 3 łyżki
masa
kremy tiramisu 3
masła 200 g
mleko 650 ml
DODATKOWO:
słabej kawy rozpuszczalnej 3/4 szk
( 1 płaska łyżeczka
na 3/4 szk wody )
czekolady gorzkiej ( do ozdoby 80 g
dżem wiśniowy 450 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort tiramisu

Kroki postępowania

1
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodać żółtka, delikatnie wymieszać a następnie dodać mieszankę mąk i także delikatnie połączyć. Na koniec wsypać płatki czekoladowe i szpatułką lekko wymieszać.
Krok 1 - Tort tiramisu foto
2
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt 40-45 minut w zależności od piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na krążki ( ja użyłam noża strunowego i wyszły mi 4 placki ). Gdy biszkopt się piecze w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Na grubej folii narysować np. kwiatki markerem i na odwrotnej stronie czekoladą za pomocą np szprycy z cienką końcówką malować kwiatki i listki. Potem włożyć dekoracje do lodówki a resztę czekolady zostawić do wykorzystania. ( u mnie niestety uchowało się tylko 5 kwiatków, bo krasnoludki wyjadły resztę ).
Krok 2 - Tort tiramisu foto
3
Masa : Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać proszek do kremu i miksować około 3-4 minuty. Potem dodać miękkie masło i miksować aż się wszystko ładnie połączy. Dżem wymieszać z kawą ( powinien być rzadki ). Przełożenie : Każdy blat biszkoptu smarować rozmieszanym z kawą dżemem, potem kłaść porcję masy. Przekładać kolejne placki dżemem i masą aż na wierzchu będzie placek.
Krok 3 - Tort tiramisu foto
4
Posmarować górę lekko masą i za pomocą dekoratora udekorować rozetkami wierzch tortu. Na torcie rozłożyć czekoladowe ozdoby i cienką strużką polać roztopioną czekoladą dekoracyjnie wierzch tortu.
Krok 4 - Tort tiramisu foto
5
Gotowy tort wstawić do lodówki na około godzinę aby się ładnie związał.
Krok 5 - Tort tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 25.11.2015 12:17
Piękny torcik
Milka100 05.01.2014 16:39
super torcik
malaczarna23 05.01.2014 16:01
wspaniały torcik
patryska76 05.01.2014 14:13
Torcik palce lizać ;-)
dodi 05.01.2014 14:01
pyszny torcik, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak