Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnej porzeczki
Domowy przepis na mocną, owocową i aromatyczną nalewkę z czarnej porzeczki. To napój, którym warto pochwalić się podczas spotkania z przyjaciółmi lub w rodzinnym gronie. Kieliszeczek polewamy tylko pełnoletnim!
Do przygotowania nalewki z czarnej porzeczki użyj najlepszych, dojrzałych owoców oraz dobrej jakości wódki.
1. Owoce dokładnie płuczemy. Obieramy z kiści.
2. Przygotowane owoce przesypujemy do dużego słoja. Następnie owoce czarnej porzeczki zalewamy wódką, tak by były zanurzone.
3. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Następnie, po tym czasie wódkę zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na tydzień.
4. Kiedy cukier zamieni się w syrop, zlewamy go i mieszamy ze zlaną wcześniej wódką.
5. Gotową nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne, chłodne miejsce, aby się przegryzła.