Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 g
mleko 1 szkl
cukier 100 g
drożdże 42 g
masło 100 g
jajko 2 szt
Nadzienie:
dżem porzeczkowy 5 łyżek
ser biały 250 g
cukier 2 łyzki
kremówka 2 łyżki
lukier
białko 1 szt
cukier puder 1 szkl
sok z cytryny 2 łyżeczki
DO SMAROWANIA
żółtko jajek 1 szt
mleko 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym

Kroki postępowania

1
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy do rozpuszczenia.
Krok 1 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
2
Dodajemy ciepłe mleko i około 3 łyżek mąki
Mieszamy, żeby nie było grudek.
Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut
Krok 2 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
3
W misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy jajka, zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy stopniowo roztopione i wystudzone masło.
Wyrabiamy ciasto
odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut
Krok 3 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
4
Ciasto powinno podwoić swoją objętość, wtedy zarabiamy je ponownie.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm i dużą szklanką wykrawamy krążki
Krok 4 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
5
W każdym krążku wyciskamy w środku dołek- ja do tego użyłam gałkownicy do lodów.
Krok 5 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
6
Ser rozcieramy w misce z cukrem i odrobiną śmietanki
Krok 6 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
7
Do każdego dołka rozsmarowujemy trochę dżemu z czarnej porzeczki, a na wierzch ser biały
Krok 7 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
8
Każdy krążek smarujemy dokoła żółtkiem rozmąconym z mlekiem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 8 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
9
białko rozcieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru
Krok 9 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
10
Drożdżówki pieczemy około 25minut w tem 180 st. C (ja sprawdzam zawsze patyczkiem)
Po ostygnięciu polewamy lukrem
Krok 10 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto
11
SMACZNEGO!!!
Krok 11 - Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 05.01.2014 20:18
Pyszne drożdżóweczki:)
Mniam 05.01.2014 18:05
Wyglądają na prawdę pysznie. Zjadłabym ze smakiem.
Ola1984 05.01.2014 09:35
Domowe drożdżówki nie mają sobie równych.
stokrotka 05.01.2014 09:23
pysznie się prezentują
teresa18 05.01.2014 09:22
Po proszę jedna do kawusi
Agata3 05.01.2014 00:04
domowe najlepsze :)
sanielcia 04.01.2014 22:48
super przepis
Rycerz
Rycerz 04.01.2014 22:10
Ciekawy przepis
Justynka958 04.01.2014 21:34
bardzo ładnie wyglądają :)
Jusiaa 04.01.2014 21:27
Takie proste drożdżówki, a jakie pyszne :) super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak