Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z płatkami owsianymi i rodzynkami
Mąkę przesiać, dodać sól, sodę, imbir i cynamon, wymieszać. Masło utrzeć mikserem do puszystości. Dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Dodać rodzynki z jajkami i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę z przyprawami oraz płatki owsiane i dobrze połączyć. Odstawić na godzinę ( dzięki temu płatki napęcznieją i łatwiej będzie formować ciasteczka, zapobiegnie to także ich "rozlewaniu" się podczas pieczenia ).
Po tym czasie łyżką stołową układać kopczyki z ciasta na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ( u mnie dwie płaskie blachy ), lekko je spłaszczając.
Piec w temperaturze 180°C około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.
Dodatki do ciasteczek mogą być różne, w zależności od upodobań. Mogą to być orzechy, żurawina, płatki migdałowe, wiórki kokosowe itp.
Smacznego :)