Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi postne obsmażane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
jajko 1 szt
woda letnia 1/2 szkl
sól
kapusta kwaszona 600 g
cebula 1 szt
pieprz
olej 5 łyżek
grzyby suszone 4 kapelusze:

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi postne obsmażane

CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól, wodę i 2 łyżki oleju, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wywałkować, wykrawać szklanką krążki.


FARSZ:
Kapustę gotujemy do miękkości, grzyby namoczone wcześniej w wodzie gotujemy, cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Ugotowaną kapustę i grzyby drobno siekamy, następnie mieszamy, dodając zrumienioną cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na środek krążka nakładamy farsz i mocno zlepiamy pierogi. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem od chwili wypłynięcia przez 3 min.
Po wyjęciu pierogów z wody ostudzamy je i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.03.2011 00:14
Super wygląd i na pewno smak.
Kopiko1983 18.02.2011 11:24
Pyszne pierożki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak