Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z czerstwego pieczywa

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Knedle z czerstwego pieczywa - dzięki temu przepisowi nie musisz wyrzucać czerstwego pieczywa. Danie inspirowane kuchnią niemiecką. 

Składniki:

mleko 500 ml.
natka pietruszki 1 pęczek
majeranek 2 łyżeczki
jajko 3 szt.
sól do smaku
pieczywo czerstwe 300 gram
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z czerstwego pieczywa

Kroki postępowania

1
Pieczywo kruszymy na kawałki, im bardziej wysuszone tym mniejsze być powinny.
Krok 1 - Knedle z czerstwego pieczywa foto
2

Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy kawałki pieczywa. W zależności od stopnia wysuszenia pieczywa, mleka należy użyć mniej lub więcej. Pieczywo powinno zrobić się miękkie, nasączone płynem. Zostawić na chwilę, aby pieczywo nasiąkło mlekiem, a całość ostygła. 

Krok 2 - Knedle z czerstwego pieczywa foto
3

Pieczywo blendujemy albo miksujemy. 

Krok 3 - Knedle z czerstwego pieczywa foto
4
Do masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek, jaja, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
Krok 4 - Knedle z czerstwego pieczywa foto
5
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.

Zwilżonymi wodą rękoma formujemy nie za duże kulki i wrzucamy do wody.

Po wypłynięciu gotujemy knedle 15min na bardzo małym ogniu.
Krok 5 - Knedle z czerstwego pieczywa foto
6
Podajemy z sosem pieczarkowym albo grzybowym lub jako dodatek do mięs z sosami lub gulaszu.
Krok 6 - Knedle z czerstwego pieczywa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 27.02.2014 21:24
świetny pomysł :)
Wacław 02.02.2014 11:58
ciekawy pomysł ,dla mnie cos nowego
Klausia 18.01.2014 18:52
warte wypróbowania :)
norweska20 16.01.2014 08:37
fajny i bardzo tani przepis..super
gusia1000 11.01.2014 23:08
Muszę tak zrobić.
gosia56 09.01.2014 11:22
moja mama kiedys robiła cos podobnego
marzencia2007 09.01.2014 11:01
hm.. na pewno pyszne, wypróbuję przepis
halina17 08.01.2014 13:23
Jeszcze nie robiłam takich knedli.
lara 08.01.2014 12:33
ciekawy pomysł!!!
Kuchenka 08.01.2014 12:25
wspaniałe!!!
zChatyNaKoncuWsi 08.01.2014 12:11
Bardzo lubię "ekonomiczne" przepisy :)
Marta11 08.01.2014 11:59
swietny pomysl
Kasia35 08.01.2014 11:47
świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa
babajaga1969 08.01.2014 11:35
lubię takie ekonomiczne przepisy - te knedle podobają mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak