Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie rurki z kremem budyniowo-śmietanowym

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 50 dag
masło 20 dag
śmietana kwaśna 250 ml
szczypta soli
Krem:
żółtko jajek 2
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 op
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 1 szkl
masło 1 kostka
śmietana 30% 250 ml
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie rurki z kremem budyniowo-śmietanowym

Kroki postępowania

1
Na stolnicy zagniatamy ciasto z mąki, masła śmietany i soli. Robimy kulę i wałkujemy cienko.
Krok 1 - Lekkie rurki z kremem budyniowo-śmietanowym foto
2
Rozwałkowane ciasto kroimy w ok 1,5 cm paski i nawijamy na natłuszczone rurki. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 10-15 min, aż się lekko zabrązowią. Ostrożnie wyciągamy rurki ze środka i odkładamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Lekkie rurki z kremem budyniowo-śmietanowym foto
3
Ze szklanki mleka odlewamy trochę na rozmącenie mąki i żółtek. Resztę zagotowujemy z cukrami. Wlewamy roztrzepane żółtka z mąką i gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy kostkę masła powoli dodając budyń. Ubijamy śmietankę 30% na sztywno i delikatnie mieszamy z masą budyniową. Masę przekładamy do szprycki i nadziewamy rurki. Posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Lekkie rurki z kremem budyniowo-śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 29.06.2014 13:56
Świetne rurki !
Mysiunia 19.01.2014 07:38
Dla wszystkich zainteresowanych - przepis wypróbowałam i polecam :) wyszło mi 55 sztuk :) Jedyne uwagi jakie mam to taka, że ilość cukru do budyniu jest trochę za duża i następnym razem dam tylko nieco więcej jak pół szklanki oraz że masy jest troszkę za mało i następnym razem będę robić z 1,5 porcji. Pozostałe 20 sztuk na które brakło mi budyniu wypełniłam masą kakaową na bazie serka mascarpone - nic innego na szybko nie przychodziło mi do głowy, ale było smacznie :)
Mysiunia 16.01.2014 17:03
są przepiękne! :) Mam tylko pytanko - ile sztuk wychodzi z podanej porcji? Jutro będę robić z tego przepisu, mam nadzieję ze mi wyjdą tak samo ładne :)
Agata3 07.01.2014 20:07
rurki idealne!! :D
Monika10 07.01.2014 19:01
pięknie wyglądają jak malowane uwielbiam takie rurki
Ania84 07.01.2014 18:16
zachęcam do wypróbowania masy, według mnie jest rewelacyjna i śmietana nadaje puszystości i lekkości
noninka77 07.01.2014 16:09
pychota:) mniam:)
monia2005 07.01.2014 15:59
pięknie wyglądają ,aż bym jedną skubnęła ;-)
Anna133 07.01.2014 15:19
no proszę iz nów cos widzę u ciebie Aniu nowego , nigdy nie mieszałam śmietany kremówki z masą budyniową , musze wypróbować
2milutka 07.01.2014 15:07
~rurki pierwsza klasa!
Ania84 07.01.2014 15:05
krem jest boski, naprawdę warto wypróbować
Milka100 07.01.2014 14:54
apetyczne te rurki, a krem pycha
lara 07.01.2014 14:40
piękne wyszły
iwi 07.01.2014 14:07
Rurki the best!!!
Olga_SK 07.01.2014 14:02
Apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak