Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w kapuście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 800 g
Kapusta słodka 1/2 główki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
bulion warzywny 2 l
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat
sól, pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
kapusta kiszona 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w kapuście

Kroki postępowania

1
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę.
Krok 1 - Żeberka duszone w kapuście foto
2
Gdy kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe.
Krok 2 - Żeberka duszone w kapuście foto
3
Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę.
Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka.
Krok 3 - Żeberka duszone w kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 23.01.2014 14:08
Ale narobiłaś mi ochoty:):)
teresa18 07.01.2014 17:11
Pysznosci:-)
MarchiochaKucharzy 07.01.2014 13:22
za nami też chodziły...a ostatnio ten przepis oglądałam u Okrasy, i już wiedziałam, że muszę je zrobić
Pietruszka 07.01.2014 13:20
żeberka chodzą za mną już od jakiegoś czasu, teraz wiem jak je przyrządzę.
Marta11 07.01.2014 13:14
pyszne jedzonko
dodi 07.01.2014 12:38
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak