Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w cieście francuskim z porami

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia
cytryna
sól
pieprz
por
oliwa
płat ciasta francuskiego
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w cieście francuskim z porami

Kroki postępowania

1
Łososia (pozbawionego ewentualnych ości) skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa prostokąty, nieco większe od kawałka łososia. Na jednym płacie układamy rybę. Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojonego w talarki pora. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na rybę.
Krok 1 - Łosoś w cieście francuskim z porami foto
2
Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Nakładamy drugi kawałek ciasta. Za pomocą widelca sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy resztą jajka. Na górze robimy nacięcia.
Krok 2 - Łosoś w cieście francuskim z porami foto
3
Pieczemy ok. 20-25 minut, 180 stopni, termoobieg. Podajemy z sosem na bazie jogurtu. Smacznego!

Na sos:
• 2 łyżki gęstego jogurtu
• sól
• pieprz
• ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!
Krok 3 - Łosoś w cieście francuskim z porami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 01.01.2014 11:57
smacznie i wykwintnie
irenka 31.12.2013 19:11
pyszne danie
arbuzowo 31.12.2013 17:03
bardzo fajny pomysł i połączenie smaków
dziewczyna_z_kodeksem 31.12.2013 16:40
fajny pomysł na rybę
Megg 31.12.2013 15:10
wygląda bardzo smakowicie
babajaga1969 31.12.2013 13:53
jak pyszna kanapka - świetny pomysł
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 13:33
Ciekawy przepis.
kasiaw 31.12.2013 13:14
uwielbiam łososia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak