Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka bez kości 350 gram
pomidory suszone w zalewie 3 sztuki
kasza gryczana 1/4 szklanki ( suchej kaszy)
ząbek czosnku 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
majeranek 1 łyżeczka
kapusta czerwona 1 mała główka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
kapusta pekińska 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście

Kroki postępowania

1
Mięso umyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kaszę opłukać i wrzucić do osolonego wrzątku i także ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić. Mięso zmielić w maszynce do mięsa albo zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski. Dodać kaszę.
Krok 1 - Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście foto
2
Wypłukaną i osuszoną pekinkę pokroić w małą kostkę i dodać do miski. Pomidory drobno pokroić i dodać do reszty składników. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i papryką. Wymieszać. Gdyby masa się nie "kleiła" dodać bułkę tartą i ponownie dobrze wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście foto
3
Kapustę czerwoną podzielić na liście. Z każdego odkroić głąb i nałożyć po około 1-1,5 łyżki farszu i zwinąć. Zabezpieczyć przed rozwinięciem nicią bawełnianą. W dość dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Do wrzątku partiami wkładać gołąbki i gotować około 15-20 minut. Wyjąć delikatnie i położyć na "moment" na czystą bawełnianą ściereczkę.
Krok 3 - Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście foto
4
Przed podaniem pozbawić nici. Smacznego!
Krok 4 - Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 31.12.2013 17:49
ja po raz pierwszy robiłam takie gołąbki i całkiem niezłe są:)
Kuchenka 31.12.2013 10:51
całkiem inna wersja gołąbków może okazać się nawet smaczna :)
Amellia 31.12.2013 10:16
fajny pomysł
Lis 31.12.2013 00:47
Oryginalny pomysł na gołąbki:)
Romanowka 30.12.2013 22:05
Muszę kiedyś wypróbować z czerwoną kapustą, fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak