Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
mąka ziemniaczana 150 gram
cukier 200 gram
masło 250 gram
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie ciagle ucierajac dodawać po jednym żółtku, oraz obie mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Babka piaskowa foto
2
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Krok 2 - Babka piaskowa foto
3
Forme do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowane ciasto.
Krok 3 - Babka piaskowa foto
4
PIec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 160-180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Krok 4 - Babka piaskowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.01.2014 11:08
smaczna babeczka
ONY_za_kare 02.01.2014 12:07
lubie takie babki
malaczarna23 30.12.2013 22:08
bardzo smaczna babeczka
Agata3 30.12.2013 20:59
pyszna, z chęcią bym skubnęła:)
Aannkaa82 30.12.2013 20:52
Chętnie poczęstuję :)
Jusiaa 30.12.2013 20:45
Pyszności, aż prosi się o kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak