Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z marmoladą
składniki się rozpuściły,mieszamy czasami.
.Rozpuszczone składniki studzimy ale uważamy aby były jeszcze
płynne jak zaczniemy mieszać .Masę przelewamy do miski wbijamy jajka
mieszamy mikserem,do masy wsypujemy mąkę ,orzechy
,kakao,przyprawę,cynamon i proszek do pieczenia.W śmietanie mieszamy
amoniak i sodę wlewamy do masy mieszamy mikserem.
Masa po wymieszaniu jest dosyć wolna ale taka ma być.
Masę posypujemy trochę mąką miskę stawiamy w chłodnym miejscu.
Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej .
Następnego dnia wykładamy
masę na blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto jakiś czas ,jak będzie
się trochę kleiło podsypujemy mąką.Do wyrobionego ciasta dodajemy rodzynki,skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na pół wałkujemy jedną część ciasta dajemy na blachę 25/40cm posypaną lekko mąką.Ciasto na blasze smarujemy marmoladą,wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na marmoladę .Na ciasto sypiemy orzechy i migdały przyciskamy rękę .
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.Jak piernik wystygnie dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.Piernik zostawiamy do dnia następnego i kroimy w kostkę .Przechowujemy w pojemniku .
POLECAM!!!