Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini ptysie z kremem waniliowym

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ptysie:
woda 250 ml
mąka 150 g
masło 100 g
jajko 4 szt
sól szczypta
żółtko jajek 4 szt
cukier 40 g
mąka 40 g
mleko 500 ml
wanilia świeża lub 1 op. cukier waniliow

Przepis i sposób przygotowania na: Mini ptysie z kremem waniliowym

1.Masło i wodę wlać do garnka, dodać szczypte soli, włączyć zródło ciepła, kiedy woda zacznie się gotować wsypać mąkę cały czas mieszając;
2.Po kilku chwilach mieszania i gotowania na małym ogniu w garnku powinna uformować się zwarta kula ciasta, która odstaje od ścianek, to znak, że ciasto gotowe, wyłączyć zródło ciepła i odstawić do wystygnięcia;
3.Do ostygniętego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając, można sobie pomóc mikserem i tak aż do wykończenia jaj i uzyskania jednolitej masy.
4.Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
5.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe ptysie o średnicy ok. 2 cm; Formując ptysie na blaszce zachować kilka cm odległości między nimi, gdyż podczas pieczenia lekko się rozrosną.
6.Piec 15 minut w 200 stopniach, a następnie 10 minut w 150- 160 stopniach. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po upieczeniu wystudzić w otwartym piekarniku, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić kremem waniliowym;

Krem waniliowy
1.Zółtka utrzeć z cukrem w garnku, który potem można podgrzać, dodać wanilię, mąkę i cały czas ubijając wlać mleko.
2.Całość postawić na malutkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie gotować cały czas mieszając około 5 minut;
3.Po tym czasie lekko ostudzić krem ( ale nie całkiem), przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać ptysie z boku ( nie kroić ich, tylko wbić się przez ściankę tak jak napełnia się np. pączki). Na koniec całość posypać cukrem pudrem;
Smacznego!

Z podanych składników wychodzi ok. 35-40 szt

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 30.12.2013 22:01
Mmmm pychotka ;)
iziona 30.12.2013 20:05
Wygladaja jak klejnoty
Noruas 30.12.2013 13:23
pyszności!
noninka77 30.12.2013 13:15
przepysznie wyglądają:)
ONY_za_kare 30.12.2013 12:53
ależ muszą być pyszne!!
dodi 30.12.2013 12:39
ale pyszne!!
eMMe 30.12.2013 12:17
Ptysie są taakie pysze:))
Romanowka 30.12.2013 11:54
Smakowite ptysie!
Olga_SK 30.12.2013 11:54
Ale smakowitości :)
kasiaw 30.12.2013 11:51
pyszne te ptysie
Kuchenka 30.12.2013 11:47
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak