Przepis i sposób przygotowania na: Mini ptysie z kremem waniliowym
2.Po kilku chwilach mieszania i gotowania na małym ogniu w garnku powinna uformować się zwarta kula ciasta, która odstaje od ścianek, to znak, że ciasto gotowe, wyłączyć zródło ciepła i odstawić do wystygnięcia;
3.Do ostygniętego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając, można sobie pomóc mikserem i tak aż do wykończenia jaj i uzyskania jednolitej masy.
4.Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
5.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe ptysie o średnicy ok. 2 cm; Formując ptysie na blaszce zachować kilka cm odległości między nimi, gdyż podczas pieczenia lekko się rozrosną.
6.Piec 15 minut w 200 stopniach, a następnie 10 minut w 150- 160 stopniach. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po upieczeniu wystudzić w otwartym piekarniku, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić kremem waniliowym;
Krem waniliowy
1.Zółtka utrzeć z cukrem w garnku, który potem można podgrzać, dodać wanilię, mąkę i cały czas ubijając wlać mleko.
2.Całość postawić na malutkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie gotować cały czas mieszając około 5 minut;
3.Po tym czasie lekko ostudzić krem ( ale nie całkiem), przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać ptysie z boku ( nie kroić ich, tylko wbić się przez ściankę tak jak napełnia się np. pączki). Na koniec całość posypać cukrem pudrem;
Smacznego!
Z podanych składników wychodzi ok. 35-40 szt