Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półkruche rogaliki z nutellą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
cukier 2 łyżki
drożdże 20 gram
śmietana 2 łyżki
masło 150 gram
jaja 2 sztuki
krem czekoladowy 1/2 łyżeczki

Porada

Z podanych składników wychodzą 24 małe rogaliki. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji bo znikają w okamgnieniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Półkruche rogaliki z nutellą

Kroki postępowania

1
Pokruszone drożdże zasypuję cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję śmietanę, jajo i jedno żółtko (białko zostawiam na później). Mieszam dokładnie aż powstanie jednolita masa. Zimne masło siekam z mąką, dodaję mokre produkty i zagniatam szybko jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące podsypuję delikatnie mąką. Przykrywamy folią i wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 1 - Półkruche rogaliki z nutellą foto
2
Po tym czasie nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciasto dzielę na dwie części i każdą rozwałkowuję na okrągły placek, który kroję na 12 części. Na każdy kawałek układam Nutellę, zwijam zaczynając od szerszej części. Delikatnie zlepiam końcówki rogalika aby uniknąć wypłynięcia nadzienia.
Krok 2 - Półkruche rogaliki z nutellą foto
3
Tak przygotowane rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym białkiem i piekę przez 20 minut. Następnie studzę na kratce.
Krok 3 - Półkruche rogaliki z nutellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 19.02.2014 10:53
szybkie i bardzo smaczne
ssylwiaa 30.12.2013 00:16
wszystko co z nutellą jest pyszne ;)
Róża1 29.12.2013 22:47
na pewno są wyśmienite:-) , poproszę o jednego:-)
norweska20 29.12.2013 22:44
muszę je wypróbować bo wyglądają smakowicie
Małgorzata106 29.12.2013 21:16
na pewno są przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak