Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny sernik z rodzynkami

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1 kg tłusty
masło 170g (50g do spodu+120 do sernika)
cukier 250 g
jajko 8 szt
śmietanka 150 ml 30% lub 36%
mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate
wanilia 1/4 laski
rodzynki 150 g
skórka z pomarańczy lub limonki
pomarańcze ekologiczne 1-2 szt
Biszkopty 200 g zmielone

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny sernik z rodzynkami

Kroki postępowania

1
1.Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jedną pomarańczę sparzyć wrzątkiem i osuszyć, a następnie odkroić cieniutko pomarańczową skórkę i drobno ją posiekać. Laskę wanili otworzyć i za pomocą noża zebrać ziarna. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Włączyć piekarnik na 180°C.
2.Formę (o średnicy ok.26 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Herbatniki zmiksować blenderem połączyć z 50 g roztopionego masła, wyłożyć do formy, uformować równomierny spód i zapiec w piekarnikiu 5 minut.
Krok 1 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
2
3.Odzielić żółtka jaj od białek. Białka odstawić do lodówki na później. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając, stopniowo dodawać twaróg, śmietankę a następnie dodać ziarna wanilii, skórkę pomarańczową, roztopione masło (120 g),a na końcu mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Krok 2 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
3
4. Białka wyjąć z lodówki, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą serową do równomiernego połączenia się.
Krok 3 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
4
5.Rodzynki wcześniej namoczone w wodzie osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do masy serowej i wymieszać.
Krok 4 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
5
6.Na wcześniej przygotowaną formę ze spodem herbatnikowym wylać masę serową i piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Krok 5 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
6
7.Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem i udekorować dowolnie drugą pomarańczą (opcjonalnie);

Smacznego!
Krok 6 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 16.01.2014 12:14
apetyczny,poprosze o porcyjkę ;)
gosia56 06.01.2014 11:04
super serniczek
monia2005 02.01.2014 09:29
piękne zdjęcia ,super serniczek
monikaT83 01.01.2014 20:59
ale wspaniały serniczek:) uwielbiam serniki ale pieczenie ich mi nie wychodzi...
Koper 01.01.2014 19:56
Rodzynki wcale nie opadły, super :) U mnie nie zawsze tak się udaje
bogusia19 01.01.2014 18:03
apetycznie wygląda
Smaczna_B 01.01.2014 17:52
jak ja lubię sernik,narobiłaś Iwonka smaku
kasienka23 01.01.2014 17:28
tradycyjny jest najsmaczniejszy! :)
Olga_SK 01.01.2014 17:12
Piękny serniczek :)
Małgorzata9 01.01.2014 16:27
smakowicie wygląda
Pyszota 01.01.2014 16:18
genialne zdjęcie
wyattearp 01.01.2014 16:10
wygląda obłędnie
stokrotka 01.01.2014 15:44
super, moje ulubione ciacho!
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 15:02
Pięknie podany.
Mniam 01.01.2014 14:41
Pięknie ozdobiony, wygląda przepysznie.
elka72 01.01.2014 14:35
Taki jak lubię :)
dodi 01.01.2014 14:22
ale musi być pyszny
Romanowka 01.01.2014 14:09
Piękna dekoracja, pyszny serniczek!
2milutka 01.01.2014 14:06
obłędnie wygląda:)
Kuchenka 01.01.2014 13:58
przecudny, bardzo ładnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak