Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa Pizza z Polędwicą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,75 szklanki
woda 1 szklanka
olej 2 łyżki
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
polędwica sopocka 300 gram
grzyby leśne 300 gram
cebula 1 duża
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
ser żółty 300 gram
sól
pieprz
olej do smażenia
ketchup kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa Pizza z Polędwicą

Mąkę przesiać i dodać do niej odrobinę soli.
Wodę podgrzać.
Drożdże rozkruszyć, umieścić w dość dużej misce. Posypać cukrem, zalać małą ilością wody. Delikatnie posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy mąka na drożdżach popęka dodawać na zmianę mąkę i wodę cały czas mieszając łyżką. Na sam koniec wlać olej lub oliwę.
Ciasto "przerobić" rękoma i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym samym czasie przeprowadzić obróbkę wstępną grzybów i cebuli.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, a grzyby obgotować przed 10 minut w wodzie.
Następnie grzyby posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę na złoty kolor. Następnie dodać grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Polędwicę pokroić na paski szerokości około 2 cm.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je jeszcze raz w misce i rozciągnąć na dużej blaszce z piekarnika. Rozsmarować na nim ketchup, posypać ziołami prowansalskimi i wyłożyć podsmażone grzyby.
Następnie poukładać paski wędliny jeden przy drugim.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wierzch pizzy.

Pizzę piec około 30 - 40 minut w temperaturze około 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.02.2014 09:36
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak