Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp panierowany z patelni

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli stawiacie na proste i klasyczne przepisy to karp panierowany i smażony na patelni wpisze się w Wasze oczekiwania. Przepis przygotowanie karpia panierowanego jest banalnie prosty - sprawdźcie i oceńcie sami. 

Składniki:

karp cały 2 kilogramy
mleko 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2-3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
cytryna 1 sztuka
oliwa
olej do smażenia
mąka 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4-5 łyżek
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp panierowany z patelni

Karp panierowany to chyba najprostszy sposób na przygotowanie tej ryby. W tym przepisie karp jest panierowany w mące, jajku, bułce tartej i smażony na złoty kolor na patelni. Karpia możecie podać z cząstkami cytryny - sok z cytryny stanowi świetny kontrast dla smażonego mięsa ryby.

Karpia oprawić, umyć. oskrobać łuskę, odciąć głowę (głowę można użyć do ugotowania wywaru na barszczyk czerwony czysty).

Włożyć karpia do miski, zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin.

Karpia dobrze umyć, pokroić na dzwonka, porządnie skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać otartą skórką z cytryny i tak pozostawić na kilka godzin.

Panierować w mące (do maki dodać sól i pieprz, wymieszać), jajku i bułce smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Szukasz więcej pomysłów na karpia? Sprawdź przepisy na ryby na Wigilię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 27.12.2013 19:08
pychotka mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak