Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2,5 litra
mięso wieprzowe bez kości 400 g
kiełbasa jałowcowa 100 g
ziemniaki 4 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
ziele angielskie
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżeczki
groch 300 żółty łuskany
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka

Groch namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Do gara z zimną wodą włożyć pokrojone w kostkę mięso,liść laurowy
i ziele angielskie,zagotować.
Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać odsączony z wody groch.
Wrzucić kiełbasę pokrojoną w paseczki lub kostkę.Gotować pod
przykryciem przez 45 minut.
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do ugotowanego wywaru dodać
marchewkę,pietruszkę i ziemniaki.Gotować przez około 20 minut.
Na oleju usmażyć cebulę i posiekany czosnek,następnie dorzucamy do
zupy.
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 22.03.2015 23:35
uwielbiam taka grochówkę
IZABELA29 04.02.2014 08:36
rozgrzewająca zupa
anemon 04.02.2014 08:34
Odpowiednia zupa na mroźną zimę.
migotka28 26.12.2013 22:47
uwielbiam grochóweczkę
patryska76 22.12.2013 10:00
Bardzo smaczna i pożywna zupa ;-)
Kasia35 22.12.2013 09:55
długo już nie jadłam tej zupy - zapomniałam o niej :)
Paolcia 22.12.2013 09:41
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak