Przepis i sposób przygotowania na: Brokułowe placuszki z sosem na boczku
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dokładamy do nich ugotowanego brokuła. Razem miksujemy, by brokuły się rozbiły. Dokładamy mąkę, jajka i przyprawy.
Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Rumienimy z obu stron.
Gotowe placuszki porcjujemy na talerze. Polewamy sosem. Oprószamy koperkiem.
SOS:
Boczek kroimy w plasterki. Rumienimy na patelni. Zalewamy mlekiem. Zagotowujemy. Dokładamy śmietanę oraz serek. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia serka. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Jeśli boczek był aromatyczny nie musimy.
Jeśli ktoś lubi placki ziemniaczane i brokuły z pewnością te zyskają jego uznanie. Dodatek sosu nadaje daniu pyszny smak.