Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na golonce

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonki 1 szt
kości wędzone 30 dag
kiełbasa 20 dag
woda 2 l
włoszczyzna 1 zestaw
ziemniak 5 szt
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
groch 50 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na golonce

Groch namaczamy dzień wcześniej, a przed gotowaniem wylewamy z niego wodę. Do dużego garnka wkładamy golonkę, kości wędzone (uprzednio umyte), obraną włoszczyznę, 2 ziela angielskie oraz 2 liście laurowe. Wszystko zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Usuwamy szumowiny. Na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę. Do wywaru dodajemy groch, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbasę. Gdy groch zmięknie, a zupa zgęstnieje możemy zająć się przyprawieniem solą, pieprzem i majerankiem.

Do grochówki można dodać podsmażony boczek i cebulkę. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 02.02.2014 18:30
mmmm... dawno nie jadłam :)
w mojej kuchni 18.12.2013 02:05
smacznie podana potrawa
Sylwia26 17.12.2013 19:11
ale smacznie wygląda :) pycha
Aleksandra/Olcia 17.12.2013 19:10
ale musi byc pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak