Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka bez jajek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
kasza manna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon Prymat 3 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzka
margaryna 1/2 szt
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka bez jajek

Kroki postępowania

1
Składniki sypkie: mąki, cukier, proszek do pieczenia i kaszę połączyć razem, wymieszać.
Podzielić na 3 części.
Krok 1 - Szarlotka bez jajek foto
2
Jabłka umyć (nie obierać) i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ciasto najlepiej przygotować w okrągłej tortownicy.
Delikatnie wysmarować ją masłem, posypać bułką tartą, zatrzeć troszkę margaryny na spód.
Krok 2 - Szarlotka bez jajek foto
3
potem nałożyć połowę jabłek i posypać połową cynamonu,
Krok 3 - Szarlotka bez jajek foto
4
potem idzie kolejna warstwa sypka, ścieramy troszkę na tarce margaryny i pozostałe jabłka i cynamon,
Krok 4 - Szarlotka bez jajek foto
5
na sam wierzch ostatnią część sypka i pozostałą margarynę ścieramy.

Wsypać 1/3 sypkich składników,
Krok 5 - Szarlotka bez jajek foto
6
Pieczemy przez ok. godzinę w temp. 180 stopni
Krok 6 - Szarlotka bez jajek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.12.2013 07:02
robiłem taka fajny pomysł na inne wydanie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak