Przepis i sposób przygotowania na: Herbata imbirowa z pomarańczą, cytryną i melisą
Cytrynę i pomarańcz myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Do wody dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, wraz z miąższem i skórką.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do wody.
Dodajemy też listki melisy.
Całość gotujemy ok 15 minut.
Następnie odcedzamy wywar, po lekkim przestudzeniu dodajemy miód i sok z cytryny.
Herbatka jest doskonałym napojem rozgrzewającym.
Można ja pić samodzielnie lub (po dodaniu większej ilości imbiru) stosować jako dodatek do herbaty.
Imbir pomaga przy przeziębieniu gdyż działa napotnie.
Napar z imbiru hamuje mdłości dlatego też służy on kobietom ciężarnym, a także przy chorobie lokomocyjnej.
SMACZNEGO!!
*jeżeli ktoś zna jeszcze jakieś cudowne właściwości imbiru proszę wpisać w komentarzach :)