Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbata imbirowa z pomarańczą, cytryną i melisą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcz 1 szt
cytryna 1 szt
melisa świeża 3 gałązki
woda 1 litr
miód 2 łyżki
imbir 30 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Herbata imbirowa z pomarańczą, cytryną i melisą

Do garnka wlewamy wodę.
Cytrynę i pomarańcz myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Do wody dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, wraz z miąższem i skórką.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do wody.
Dodajemy też listki melisy.
Całość gotujemy ok 15 minut.
Następnie odcedzamy wywar, po lekkim przestudzeniu dodajemy miód i sok z cytryny.

Herbatka jest doskonałym napojem rozgrzewającym.
Można ja pić samodzielnie lub (po dodaniu większej ilości imbiru) stosować jako dodatek do herbaty.
Imbir pomaga przy przeziębieniu gdyż działa napotnie.
Napar z imbiru hamuje mdłości dlatego też służy on kobietom ciężarnym, a także przy chorobie lokomocyjnej.

SMACZNEGO!!

*jeżeli ktoś zna jeszcze jakieś cudowne właściwości imbiru proszę wpisać w komentarzach :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 07.12.2013 09:41
Świetna mieszanka na chłodne dni :)
Babciagramolka 03.12.2013 18:38
Akurat na zimową porę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak