Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kubki
masło 120 g
jajko 1 średnie
sól
woda 1 łyżka lodowatej
podgrzybki suszone 1 kubek
cebula 1 średnia
marchewka 1 średnia
oliwa 3 łyżki
kminek 0,5 łyżeczki
wino białe 0,5 kubka
rozmaryn 1 gałązka
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
kapusta kiszona 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kiszoną kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Podgrzybki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.

W tym czasie z mąki, masła, lodowatej wody, jajka i odrobiny soli wyrobić ciasto (ja użyłam do tego robota kuchennego).

Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm. Położyć na nim blaszkę do tarty do góry dnem i nożem wyciąć kółko na około kantów blaszki.
Krok 1 - Tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
2
Następnie wyklej blaszkę wyciętym ciastem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Resztę ciasta ugnieć w kulkę i wstaw do lodówki.
Krok 2 - Tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
3
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchew zetrzyj na tarce.
Kiszoną kapustę przelej na durszlaku ciepłą wodą i odciśnij.
Krok 3 - Tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
4
Grzyby odcedź i przelej zimną wodą.

Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż lekko cebulę. Następnie dodaj kapustę, grzyby i marchewkę, podsmażaj około 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, pokrojonym na bardzo drobno rozmarynem i kminkiem (opcjonalnie, niektórzy go nie lubią). Następnie dolej wino i gotuj do momentu aż całe wyparuje.
Krok 4 - Tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
5
Gotowy spód wyciągnij z piekarnika. Wyciągnij resztę ciasta z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i potnij w paseczki.
Krok 5 - Tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
6
Wyłóż na gotowy spód kapustę. A na wierzch paseczki ciasta.
Krok 6 - Tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
7
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 min.
Krok 7 - Tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 18.02.2014 10:04
bardzo ciekawy pomysł!musi być pycha
Katarzyna/kate1980 03.12.2013 21:41
świetny przepis na pewno wypróbuje
mufinka79 03.12.2013 19:07
To coś dla mnie, bo lubię takie smaki i uwielbiam tarty :)
Ola1984 03.12.2013 19:01
Fajne jesienne smaki :)
kasienka23 03.12.2013 18:29
smakowałaby mi :)
Anna169Hosz 03.12.2013 14:17
Lubię tarty na słono - przepis w sam raz dla mnie.
Olga_SK 03.12.2013 14:03
Ależ to musi być pyszota :D
Adamorek 03.12.2013 12:11
doskonała, ja dodaje jeszcze boczek
Cranberry 03.12.2013 11:10
Fajne smaki wypróbuje
nogawkuchni 03.12.2013 11:07
Muszę wypróbować przepis,bo tarta prezentuje się bardzo smakowicie,a patrząc po składnikach musi być wyborna.
pierniczkowo 03.12.2013 10:40
musi być pyszna, warto zrobić :)
ssylwiaa 03.12.2013 10:31
dla mnie idealna ;)
Barbara13 03.12.2013 10:24
Moje smaki :)Musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak