Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*.

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 1 kg
jabłka 120 g
ząbki czosnku 4 szt
ocet 4 łyżki
Ziele angielskie mielone Prymat
cukier
pomidor bez skóry 1 szt
mąka 100 g
jajko 1 szt
oliwa do smażenia
cebula 20 g
borowiki 40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*.

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
2
Przygotowanie barszczu: Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Krok 2 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
3
Ze 100 g mąki, pół szklanki wody, szczypty soli i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
4
Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz, uformować uszka, a następnie ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 4 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
5
Uszka podajemy w bulionówkach z gorącym barszczem.
Krok 5 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 21.12.2016 10:21
Uwielbiam :)
Madzai 23.12.2015 09:55
Barszczyk najlepszy ;)
Megi 17.12.2015 11:10
niedługo będziemy popijać
Ada-Gaba 25.12.2014 15:22
moja ulubiona potrawa wigilijna , nie może jej zabraknąć
Kuba111
Kuba111 14.12.2014 19:16
żeby mieć dobry barszcz wigilijny.... (tylko nie ocet!) jak trzeba to można dać wyciśnięty sok z cytryny To po pierwsze miesiąc przed wigilią trzeba nastawić buraki aby się ukisiły-> pojemnik kamionkowy 2kg buraków woda sól niejodowana 2 łyżki. A barszcz. osobno na noc zostawić starte buraki zalane zimną! wodą i dopiero rano bardzo powoli podgrzewać powinny raczej "zamrugać" niż zagotować się. (nie wiem czy to mit czy nie ale do barszczu używam tylko emaliowanych garnków bo ponoć w stalowych robi się brunatny) Osobno gotuje warzywa seler pietruszkę i cebule z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych .... bez czosnku. Osobno też gotuję grzyby aby wywar dolać do barszczu
twardzioszek 29.12.2013 14:05
Profanacja dodawać do barszczyku ocet! Prawdziwy barszcz robi się na zakwasie!
Rycerz
Rycerz 27.12.2013 23:23
Trochę za późno na barszcz, ale i tak wygląda znakomicie
macko088 15.12.2013 11:54
Moja tradycyjna, ulubiona potrawa wigilijna :D
mufinka79 14.12.2013 21:45
Super barszczyk i uszka :)
Beata999 12.12.2013 16:25
Ktoś się bawi,a nie ma jeszcze karnawału.Dlaczego usunięto mój komentarz?Przecież nikogo nie uraziłam,chyba,że babcię Czerwonego Kapturka.
Janina 12.12.2013 13:21
Zrobiło się świątecznie, smaczniukie danie wigilijne;)
ssylwiaa 12.12.2013 13:19
moja ulubiona, wigilijna potrawa ;)
anemon 12.12.2013 13:03
W składnikach są suszone borowiki, a na zdjęciu świeże? To z jakich grzybów w końcu są te uszka zrobione?
gosia1988 12.12.2013 12:05
idealne na święta :)
Sylwia26 12.12.2013 12:04
zapachniało świętami :) pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak