Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na kaszy jęczmiennej perłowej
Do garnka wkładamy skrzydełka (porcję rosołową lub żeberka), listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i stawiamy na gaz.
Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy włoszczyznę, a po około 10-15 minutach dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę.
Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Warzywa (marchewkę, pora i selera) wyjmujemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy z powrotem do wywaru.
Kaszę jęczmienną opłukujemy pod bieżącą wodą na sicie i dodajemy do gotującego się wywaru.
Gotujemy około 15 minut aż kasza napęcznieje i będzie miękka.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.
Smacznego!
Moja rada:
Jeśli nie lubicie zup gotowanych na mięsnym wywarze, ugotujcie ją na samych warzywach, a na sam koniec dodajcie łyżkę masła dla smaku i natkę pietruszki.