Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brokułami, szpinakiem, kukurydzą i jajkami
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze około 8-10 minut, powinien być lekko al dente. Studzimy.
Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy z wody na sicie, a następnie osuszamy np. w wirówce do sałaty.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż delikatnie zbrązowieją i zaczną orzechowo pachnieć.
Przygotowujemy sos czosnkowy: do miseczki przekładamy majonez, jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na półmisek wykładamy szpinak, brokuły, odsączoną kukurydzę z puszki.
Całość polewamy sosem czosnkowym, układamy ćwiartki jajek, posypujemy uprażonym słonecznikiem i płatkami chili.
Smacznego!