Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrągi 2
czosnek ząbki 6
koperek 1 łyżki
masło 50 gram
cytryna 2 plastry
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Wypatroszone pstrągi nacieramy od środka solą i pieprzem, do każdej rybki wkładamy po kilka plasterków czosnku (dokładnie po 1 ząbku na rybę). Odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce żeby ryba naszła przyprawami. Do masła dodajemy przeciśnięty czosnek, siekany koperek i nieco soli - dokładnie mieszamy i formujemy 2 małe kosteczki, które potem położymy na rybie.
Krok 1 - Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym foto
2
Pstrągi smażymy z obu stron po 5-7 minut, tak by mięso było miękkie i skora przybrała ładny rumiany kolor.
Krok 2 - Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym foto
3
Gorące pstrągi podałam razem z ziemniaczano-maslanym puree oraz ostrą surówką z pora. Rybę udekorowałam plastrem cytryny i położyłam wcześniej przygotowane masło, które w trakcie rozpuszczania się pod wpływem ciepła ryby nada jej unikalny smak i aromat.
Krok 3 - Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 24.12.2013 08:18
uwielbiam tak przyrządzone ryby
aniagdz 10.12.2013 09:51
fajny pomysł ;)
Krzysztof15 10.12.2013 09:50
bardzo lubie pstraga
Edith85 10.12.2013 09:14
aż ślinka cieknie :)
okrysia 10.12.2013 09:08
SMACZNE TO!
magdziorka6 10.12.2013 08:32
bardzo apetyczne danie
iwi 10.12.2013 08:13
Pysznie przyrządzona rybka
Niki22 10.12.2013 07:49
poprostu pycha! :)
Romanowka 10.12.2013 07:42
Muszę wypróbować, zapach musi być cudowny!
usmiech 10.12.2013 07:36
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak