Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z serem
Mleko podgrzać wkruszyć do niego drożdże i 3 łyżki cukru. Posypać 3 łyżkami mąki. Nie mieszać. Zostawić do wyrośnieńcia na 15 minut.
Do rozczynu wsypać mąkę dodać rozmącone jajko wystudzone roztopione masło, sól, 3 łyżki letniej wody oraz resztę cukru. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodawać porcjami zmielony ser miksując. Wlać wystudzone roztopione masło wymieszać.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek o grubości 1 cm.
Dużym kubkiem wyciąć kółka zrobić w każdym kółku wgłębienie i wypełnić masą serową.
Ułożyć na blaszę pokrytej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach