Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówki z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 25 gram
jajko 1 szt
cukier 5 łyżek
masło 4 łyżki
sól szczypta
żółtko jajek 1 szt
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 2 szt
masło 2 łyżki
ser biały 300 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z serem

Składniki podstawowe to składniki na ciasto do pozycji sera a pozostałe to składniki na masę serową.

Mleko podgrzać wkruszyć do niego drożdże i 3 łyżki cukru. Posypać 3 łyżkami mąki. Nie mieszać. Zostawić do wyrośnieńcia na 15 minut.

Do rozczynu wsypać mąkę dodać rozmącone jajko wystudzone roztopione masło, sól, 3 łyżki letniej wody oraz resztę cukru. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodawać porcjami zmielony ser miksując. Wlać wystudzone roztopione masło wymieszać.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek o grubości 1 cm.
Dużym kubkiem wyciąć kółka zrobić w każdym kółku wgłębienie i wypełnić masą serową.

Ułożyć na blaszę pokrytej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak