Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona cielęcina

5.0
(72)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczona cielęcina jest wyjątkowo aromatyczna i soczysta. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Można podawać ją na ciepło i na zimno. 

Składniki:

cielęcina 1 kg
czosnek 10 ząbków
majeranek 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Mięso cielęce możemy związać sznurkiem przed marynowaniem, aby było nam łatwiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona cielęcina

Przepis na pieczoną cielęcinę to świetna propozycja na różne okazje. Możemy mięso zjeść na obiad, zostawić na kolację do kanapek czy też dodać do sałatki zabieranej na lunch do pracy. W każdej wersji pieczona cielęcina jest po prostu pyszna!

Jak upiec cielęcinę?

1

Do miseczki przelać olej, dodać sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć na noc. 

Krok 1 - Pieczona cielęcina foto
2

Następnego dnia przełożyć cielęcinę do rękawa kuchennego i piec przez ok. 80-90 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Krok 2 - Pieczona cielęcina foto

Inne przepisy na cielęcinę, które warto znać:

Cielęcina na soli

Smażone pierożki z cielęciną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 23.02.2016 14:48
bardzo delikatne a zarazem smaczne
adelajda 14.12.2013 19:03
super mięsko :)
Babciagramolka 09.12.2013 15:56
Jakm ja już dawno cielęciny nie robiłam- narobiłaś smaku .
Janina 09.12.2013 12:18
Smaczne mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak