Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miękkie pulpety w sosie pomidorowym

5.0
(53)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Co zrobić, żeby pulpety były miękkie? Jest kilka tricków i znajdziesz je w tym przepisie.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
woda 1/2 litr
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
przecier pomidorowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Miękkie pulpety w sosie pomidorowym

Co zrobić, żeby pulpety były miękkie? 

  • mięso nie powinno być zbyt chude - musi zawierać tłuszcz;
  • masą mięsna powinna być dobrze połączona z dodatkami- jajkiem, bułką i przyprawami;
  • do masy mięsnej można dodać odrobinę zimnej wody i wyrabiać masę, aż wchłonie wodę;
  • pulpety wrzucamy na gorącą wodę (wywar) i gotujemy na niewielkim ogniu.

Miękkie pulpety w sosie pomidorowym

1
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy, jajko, mąkę ziemniaczaną, zmieloną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrabiamy mięso aż zacznie odstawać od ręki.
Krok 1 - Miękkie pulpety w sosie pomidorowym foto
2
Z mięsa formujemy pulpety troszkę większe od włoskiego orzecha. Każdego pulpeta obtaczamy w mące pszennej i układamy na desce.
Krok 2 - Miękkie pulpety w sosie pomidorowym foto
3
W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pulpety na osolony wrzątek i gotujemy 20 minut.
Krok 3 - Miękkie pulpety w sosie pomidorowym foto
4
Wyławiamy pulpety i do wywaru dodajemy przecier pomidorowy.
Krok 4 - Miękkie pulpety w sosie pomidorowym foto
5
Na patelni roztapiamy masło, podsypujemy mąką pszenną i smażymy zasmażkę. Taką zasmażką zagęszczamy wywar z przecierem. Gotujemy aż zgęstnieje i powstanie aksamitny sos. Ponownie wrzucamy pulpety i gotujemy kilka minut. Sos można doprawić według uznania kwaskiem cytrynowym i pieprzem.

Pulpety można przyrządzić na wiele sposób i z różnym dodatkami. Zobacz więcej przepisów na pyszne pulpety:

PULPECIKI CIELĘCE 

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z PIEKARNIKA 

PULPETY Z KAPUSTĄ W SOSIE POMIDOROWYM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 08.12.2013 12:18
Idealne pulpeciki:) z chęcią bym zjadła:)
Gracer 07.12.2013 23:07
wyglądają super
Konczi 07.12.2013 22:59
uwielbiam t akie pulpeciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak