Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z rodzynkami
Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone w miseczce drożdże zasypać łyżeczką cukru, a gdy zrobią się płynne dosypać łyżkę mąki i wymieszać aby nie było grudek, następnie wlać odrobinę ciepłego (nie gorącego!) mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Tłuszcz roztopić w garnku, dodać resztę mleka i podgrzać do letniej temperatury. W misce z mąką zrobić dołek i wlać do niego wyrośnięty rozczyn. Następnie wsypać cukier, sól i wlać mleko z tłuszczem. Wymieszać. Wsypać rodzynki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dosypać trochę mąki, ale niewiele by ciasto nie było zbyt twarde ). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 h ). Powinno podwoić objętość.
Uformować gładkie i równe kule, około 70 g każda. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do zezłocenia.
Smacznego :)