Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 1 sztuka
masło- roztopić 3 łyżki
cukier 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier waniliowy 16 gramów
drożdże świeże 20 gramów

Farsz:

jabłka 3-4 sztuki
rodzynki 1 garść
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i cukier waniliowy. Jajko roztrzepać i wlać do podgrzanego mleka. Wymieszać.

Do miski z mąką powoli przelać jajko z mlekiem, cały czas wyrabiając, a następnie dodać roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z rodzynkami i bułką tartą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, jabłka również. Z ciasta formować prostokąty i rozwałkować. Na środek ułożyć farsz, boczne części naciąć w paski. Paski zaplatać jak warkocz. Gotowe ciasto przełożyć delikatnie na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. 

Piec w 200 stopniach przez około 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, aby się zbyt nie przypiekło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 24.12.2013 23:43
mm, bardzo interesujący
6zer
6zer 27.11.2013 10:20
apetyczne ciasto
Gracer 27.11.2013 08:58
najbardziej lubię z serem ale ten tez bym zjadł
Konczi 27.11.2013 08:48
musiał być przepyszny
sanielcia 27.11.2013 00:06
bardzo fajny przepis:)
bhb8 26.11.2013 22:29
Zjadło by się coś takiego :)
Renata9 26.11.2013 21:59
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak