Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka trocka z kaszy gryczanej.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 25 dag
mleko do namoczenia 350 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 150 ml
cukier 1 łyżka
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
woda 1 łyżeczka
mąka gryczana 12,5 dag
masło stopione 2,5 dag
sól
bakalie
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka trocka z kaszy gryczanej.

Kroki postępowania

1
Gryka daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp.
Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc.
WYKONANIE:
Kaszę zalać mlekiem i pozostawić na noc, następnie dobrze osączyć.
Krok 1 - Babka trocka z kaszy gryczanej. foto
2
Jajka utrzeć z cukrem ,dodać śmietanę i osączoną kaszę, starannie wymieszać. Sodę wymieszać z wodą ,dodać do masy.
Krok 2 - Babka trocka z kaszy gryczanej. foto
3
Wsypać mąkę, trochę soli, wlać ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna.
Krok 3 - Babka trocka z kaszy gryczanej. foto
4
Ciasto przelać do formy i piec w temp.180stop.około godziny, do suchego patyczka.
Krok 4 - Babka trocka z kaszy gryczanej. foto
5
Ciasto słodkie posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Babka trocka z kaszy gryczanej. foto
6
Życzę pomyślności.
Krok 6 - Babka trocka z kaszy gryczanej. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza666 08.02.2014 19:36
Wygląda cudnie...szkoda, że zawiera mleko, śmietanę i masło...hmm... mleko może można zastąpić mlekiem roślinnym, masło olejem, a śmietanę? Tylko to już nie będzie to samo ciasto. Muszę zrobić dla rodziny, a sama tylko spróbuję i potem będę kombinować ;)
Gabi44 24.11.2013 19:22
Jak ostrokrzew,to Boże Narodzenie i danie z kaszą u mnie będzie.
Rysia 24.11.2013 19:08
Ładna,zdrowa,smaczna ozdoba stołu wigilijnego.
stef 24.11.2013 19:01
Święta za pasem.Prześlę Mamie ten przepis na "dostatek".
Christopher 24.11.2013 18:33
Właściwie w wypiekach z kaszy gryczanej , specjalistką jest Izabela-słońce
Christopher 24.11.2013 18:30
Ewa104.Oczywiście ,możesz użyć pszenną.Ciasto będzie ciut jaśniejsze i może ciut delikatniejsze.Mąka gryczana i pełnoziarnista są zdrowsze i dawno,dawno temu takie mąki były częściej używane.
SmakolykiJoanny 24.11.2013 17:15
Bardzo ciekawy przepis .
Olga_SK 24.11.2013 15:49
Muszę wypróbować kiedyś! Kaszę gryczaną uwielbiam i pewnie taka baba by mi bardzo smakowała :)
Łucja 24.11.2013 14:39
wspaniała :)
Ewa104 24.11.2013 14:24
Bardzo lubię kaszę gryczaną.Bardzo ciekawa propozycja.czy mąke gryczaną mogę zastąpić pszenną lub pełnoziarnistą? Myślisz,że bardzo to wpłynie na jej smak?
IZABELA29 24.11.2013 13:10
pyszna kasza i ciasto smakuje wybornie
monia2005 24.11.2013 12:33
Piękne zdjęcie zachęca do spróbowania :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak