Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
śmietana 36% ( Puratos) 600 ml
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 2 opak
DODATKOWO:
dżem wiśniowy 1 słoik
wiórki kokosowe
poncz
sok z cytryny 0,5 szt
cukier 1 łyżka
spirytus 2 łyżki
woda 1 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno, wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia
Krok 1 - Tort urodzinowy foto
2
Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża
Krok 2 - Tort urodzinowy foto
3
Piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części.
Krok 3 - Tort urodzinowy foto
4
KREM
Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, dalej ubijać, aż masa śmietanowa będzie gęsta.

PONCZ
Składniki ponczu wymieszać, krążki ciasta, nasączyć ponczem.
Krok 4 - Tort urodzinowy foto
5
Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować kremem śmietanowym.
Krok 5 - Tort urodzinowy foto
6
Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem .
Nakryć ostatnim krążkiem ciasta.
Krok 6 - Tort urodzinowy foto
7
Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym, tort obsypać wiórkami kokosowymi,
Krok 7 - Tort urodzinowy foto
8
Udekorować według własnego uznania.
Krok 8 - Tort urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 01.12.2013 20:18
świetny torcik
eliza135 01.12.2013 19:26
Rewelacyjny. :D
gosia47-47 01.12.2013 17:59
ojej jaki piekny :)
Milka100 01.12.2013 17:49
ale fajniutki torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak