Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w ziołach z szynkowaru

5.0
(87)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 900 g
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki
kolendra pół łyżeczki
pieprz pół łyżeczki
rozmaryn 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w ziołach z szynkowaru

Karkówkę natrzeć solą i odstawić na kilka godzin.
Na talerzu wymieszać przyprawy i dokładnie otoczyć w nich karkówkę. Włożyć do woreczka i nastepnie włożyć do szynkowaru, przycisnąć sprężyną i odstawić na kolejne kilka godzin.
Przygotować garnek z goracą wodą, wstawić szynkowar tak by woda nie wlała sie do środka i doprowadzić do ok 90 st .. tak by woda nie zagotowala sie a od dna odrywaly sie pojedyncze bąbelki powietrza. Parzyć ok półtorej godziny. Po upływie tego czasu wyjąć szynkowar ostroznie i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Następnie wstawic do lodówki do schodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michal 12.03.2023 08:03
Robiłem. Utrzymując temperaturę 80 przez 105min niestety karczek nie doszedł. Zalecam każdemu pełne 2,5h w 80 stopniach lub pewnie ok 2h w 90 . Dodałem też czosnek bo lubię.
miodunka 20.02.2015 15:02
Musi być pyszne!!
malaczarna23 30.11.2013 10:33
świetne mięsko :):)
sara1 30.11.2013 10:02
apetyczne mięso
Klausia 30.11.2013 08:58
fantastyczna wędlina :) cudo
Barbara13 30.11.2013 08:50
Pyszne domowe mięsko
Ola1984 30.11.2013 08:02
Bardzo apetyczne mięso :)
Wiesława1 30.11.2013 07:49
pyszne mięsko
Róża1 29.11.2013 23:11
poezja ta Twoja zdrowa wędlina:-) , zabieram przepis do mojej księgi:-)
migotka28 29.11.2013 22:24
bardzo smakowicie wygląda to dopiero jest wędlinka
Edith85 29.11.2013 22:18
Wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak