Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
kiełbasa 1 kg
mięso wieprzowe 50 dag
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielski 4 szt
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
pieprz
sól
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula 2 szt
bulion 1 kostka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy na drobniejsze kawałeczki. Przekładamy do naczynia i podlewamy wodą. Gotujemy około 40 min, aż kapusta zmięknie. W drugim garnku gotujemy mięso wieprzowe. Gdy mięso ugotuje się wyciągamy je i kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do kapusty. Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy, dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Gdy kiełbasa się lekko zrumieni wrzucamy do kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, czosnek i mało. Wszystko mieszamy. Dolewamy bulion i gotujemy około 50 min. Następnie przyprawiamy, przyprawą do bigosu, paprykę słodką, pieprz sól. Wszystko mieszamy i zapiekamy w piekarniku około 40 min. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 29.11.2013 22:00
Ja przepadam za bigosem, pycha!
Barbara777 29.11.2013 20:40
mniam taki swojski bigosik
Megg 29.11.2013 19:47
smaczny bigosik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak