Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsia sakiewka z kiełkami cebuli, oscypkiem i żurawiną

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś gęsi 0.5
oscypek 50 gram
jajko 1
mąka pszenna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
przyprawy
żurawina
kiełki 10 (cebuli)

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsia sakiewka z kiełkami cebuli, oscypkiem i żurawiną

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Pierś gęsi jeśli jest ze skórą to ją ściągamy
Krok 1 - Gęsia sakiewka z kiełkami cebuli, oscypkiem i żurawiną foto
2
Pierś gęsi przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca (mniej więcej tak jak bułkę do hot-doga). Mięso rozkładamy na desce i bardzo dokładnie rozbijamy (trzeba robić to dość energicznie i długo, ponieważ mięsko to jeszcze słabiej się rozbija jak np. schab). Cienko rozbite mięso z obu stron nacieramy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, solą i odrobiną jarzynki.
Krok 2 - Gęsia sakiewka z kiełkami cebuli, oscypkiem i żurawiną foto
3
Na połowie rozbitego mięsa układamy kiełki z cebuli, następnie na nie posypujemy starty oscypek. Na koniec układamy na serze suszoną żurawinę.
Krok 3 - Gęsia sakiewka z kiełkami cebuli, oscypkiem i żurawiną foto
4
Mięso składamy na pół i spinamy trzema wykałaczkami - dla pewności by mięso w trakcie smażenia się nie rozpadło. Pierś gęsi oprószamy mąką a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Pierś smażymy na grubej patelni o nieprzywierającej powłoce. Mięso smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony.
Krok 4 - Gęsia sakiewka z kiełkami cebuli, oscypkiem i żurawiną foto
5
Gorącą, panierowaną pierś przecinamy po skosie na ok.2cm plastry. Podajemy razem z ziemniaczanym puree oraz świeżymi warzywami.
Krok 5 - Gęsia sakiewka z kiełkami cebuli, oscypkiem i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 04.12.2013 04:51
pięknie wyglądają te sakiewki w środku - smaczne
aginaa 20.11.2013 08:03
jeszcze nie jadlam nigdy gesi
mysza75 19.11.2013 17:22
pyszne sakiewki
Katarzyna/kate1980 18.11.2013 16:45
świetnie wygląda
Rysia 18.11.2013 16:45
Ciekawy pomysł.
lara 18.11.2013 15:31
bardzo ciekawa propozycja
Beatris 18.11.2013 14:29
Wyśmienita potrawa.
dodi 18.11.2013 12:19
pyszności, mniam
Janina 18.11.2013 11:49
Smaczne jedzonko;)
gosia56 18.11.2013 10:47
pyszne mięsko
Megg 18.11.2013 10:10
super pyszne mięsko
Mniam 18.11.2013 10:06
Z chęcią zjadłabym takie wyśmienite danie.
aniagdz 18.11.2013 10:04
ciekawe nadzienie
Gracer 18.11.2013 09:39
wygląda bombowo
Aleksandra/Olcia 18.11.2013 08:56
pyszne połączenia smaków
norweska20 18.11.2013 08:48
rewelacja kulinarna-gratuluje
Moniasaa 18.11.2013 08:41
wygląda świetnie
Konczi 18.11.2013 08:04
smaczne połączenie
w mojej kuchni 18.11.2013 08:02
ale apetycznie podano na talerzu
Aga-25 18.11.2013 08:00
ładnie wyglądają
Agnieszka-87-25 18.11.2013 07:55
superowe nadzienie
2milutka 18.11.2013 07:52
Apetycznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak