Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty.
Krem:
4 żółtka + 1 całe jajko,
10 dag cukru,
1/2 l mleka,
cukier waniliowy,
5 dag mąki ziemniaczanej,
cukier puder do oprószenia.
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje.