Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baba drożdżowa z rodzynkami i migdałami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: 1 sztuka
migdały 1 garść
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: baba drożdżowa z rodzynkami i migdałami

Kroki postępowania

1
rozczyn:
3 dkg.drożdży rozpuścić w pół szklanki ciepłego mleka ,dodać mąkę tak aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

w gorącej wodzie namoczyć rodzynki i migdały.

ciasto drożdżowe:
2 jajka ubić na parze z pół szklanki cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowym ,mąkę 1,5 szklanki przesiać ,masło 1/4 kostki rozpuścić .
na stolnicę wysypać przesianą mąkę dodać rozczyn, ubite jajka ,pół szklanki ciepłego mleka i wyrobić ciasto na gładką masę ,tak aby odlepiało się od ręki , na koniec dodać masło i bakalie i jeszcze raz wyrobić ,tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinkę.
Krok 1 - baba drożdżowa z rodzynkami i migdałami foto
2
formę wysmarować masłem i posypać mąką ,gdy ciasto wyrośnie przełożyć do formy i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia ale tym rzem na 20 minut.
piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić babkę niech się piecze u mnie to 40 minut.
Krok 2 - baba drożdżowa z rodzynkami i migdałami foto
3
po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - baba drożdżowa z rodzynkami i migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 15.11.2013 23:05
Poproszę kawałeczek :))
teresa18 15.11.2013 18:44
pisze sie na nią
nutellla 15.11.2013 14:40
piękna :)
SmakolykiJoanny 15.11.2013 14:26
Fajny kształt tej babki :)
IwonaDD 15.11.2013 13:53
pięknie wyrosła
Anna133 15.11.2013 13:42
wyglada ciekawie :D
Olga_SK 15.11.2013 12:54
Ale duża :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak