Przepis i sposób przygotowania na: śliwki z lukrem na drożdżówce...
do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem
dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz
mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować
do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia
KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut
LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1łyżeczką soku z cytryny i 2 łyżkami gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO!!!