Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki po nelsońsku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 szt
cebule 2 szt
śmietana 18 proc 1/2 szkl
margaryna 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatołowa 1 szczypta
mleko 1 szkl
olej 1 łyżka
grzyby suszone 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki po nelsońsku

Ziemniaki pokroić w "zapałki", jak na frytki. Gotować ok. 10 min w wodzie z solą. Odcedzić i ostudzić. Grzyby namoczyć w szkl. mleka i szkl. wody, następnie ugotować je do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Odcedzić i pokroić je w paseczki. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę. Zasmażoną mąkę rozprowadzić przecedzonym wywarem z grzybów, gotować ok.1 min na małym ogniu. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Naczynie do zapiekania natłuścić, warstwaami układać: ziemniaki, grzyby i cebulę- każdą warstwę oprószyć przyprawami. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość zalać sosem, piec ok. 30 min w temp. 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 17.01.2014 22:52
bardzo smaczne danie
RenataZ-et 15.01.2014 21:28
super obiadek
Czarnula87 22.11.2013 11:32
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak