Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś marynowany w ziołach

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony, domowy przepis na marynowanego łososia. Bardzo łatwy do przygotowania, lecz wymaga tygodnia czasu aby ryba odpowiednio się zamarynowała i przesiąkła aromatycznymi przyprawami takimi jak m.in. owoce jałowca, ziele angielskie czy koperek.

Składniki:

filet z łososia 1 kg
sól 100 gram
cukier 100 gram
koper świeży 2 pęczki
ziele angielskie 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś marynowany w ziołach

  • przepis na marynowanego łososia
  • łosoś w ziołowej marynacie
  • łatwy do przygotowania, lecz gotowy po tygodniu
  • pyszna ryba na śniadanie lub kolację

Kroki postępowania

1
Łososia myję, osuszam, usuwam ości które można wyczuć.
Krok 1 - Łosoś marynowany w ziołach foto
2

Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, koperek, ziele, pieprz, jałowiec.

Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry.

Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą.

Krok 2 - Łosoś marynowany w ziołach foto
3

Łososia należy codziennie przekładać. Na koniec płuczę rybę z marynaty, wycieram i kroję w plastry.

Krok 3 - Łosoś marynowany w ziołach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 09.03.2014 21:53
Dla mnie super :-)
norweska20 07.02.2014 08:59
palce lizać
adelajda 30.11.2013 20:32
rewelacyjny przepis!! zabieram do księgi !!!
migotka28 23.11.2013 16:53
nigdy nie jadłam takiego ale tylke [przypraw wiec na pewno smakuje wybornie
gosia56 20.11.2013 10:25
na pewno rewelacja
Christopher 19.11.2013 16:59
Łosoś marynowany po szwedzku-gravlax -jest świetną przekąską .Lubię chleb z masłem i plastrem ryby.Ja zdejmuję skórę,przyśpiesza to cały proces,wystarczą 2-3 dni.Obciążam zawinięte płaty ,a wodę ,którą wyciąga sól zlewam.
Beata999 19.11.2013 16:04
Gravlax jest wspaniały.
Łucja 19.11.2013 15:50
przepyszne musi być :)
Adamorek 19.11.2013 13:02
doskonała taka rybka
Olga_SK 19.11.2013 12:39
Pędzę jeszcze dziś do sklepu po łososia i go zamarynuję, bo musi nieziemsko smakować :)
Marta1986 19.11.2013 12:33
pysznie wyglada
Gracer 19.11.2013 12:16
super przepis
artur7 19.11.2013 12:08
apetycznie wyglada
Mysiunia 19.11.2013 12:04
rewelacyjny! Taki łosoś musi wybornie smakować :)
Paolcia 19.11.2013 11:13
bardzo apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak