Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasolka szparagowa 25 dag
jajko 1 sztuka
piwo 1/2 szklanki
mąka 1 szklanka
mleko skondensowane 1/3 szklanki nie słodzonego
sól 1/3 łyżeczki
zioła różne 3/4 szklanki
pieprz mielony 1/3 łyżeczki
olej do smażenia 1 wg potrzeby

Przepis i sposób przygotowania na: Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu

Kroki postępowania

1
Czyścimy fasolkę . Odcinamy końcówki . Myjemy . Gotujemy na parze al dente . Odcedzić i przestudzić .
W czasie kiedy fasolka się gotuje robimy ciasto .Miksujemy piwo, jajko, mleko z mąką . Dodajemy sól i pieprz . Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut .
Oczyścić zioła ze zbędnych grubych ogonków i zwiędłych listków . Umyć . Osuszyć i pokroić drobno.
Wymieszać ciasto z ziołami.
Krok 1 - Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu foto
2
W garnuszku do głębokiego smażenia lub np. w woku rozgrzać olej .Sprawdzić czy jest odpowiednio gorący wrzucając kawałek skórki od chleba - jak zacznie zaraz skwierczeć i rumienić- to olej jest gorący.
Fasolki pojedynczo maczamy w cieście i wrzucamy na olej .
Krok 2 - Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu foto
3
Smażymy na rumiano obracając i zdejmujemy łyżką cedzakową na papierowe naleśniki kuchenne by odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
Krok 3 - Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu foto
4
Podawać ciepłe chrupiące .
A nazwa podobno wywodzi sie z tego , ze usmażone wyglądają jak malutkie rybki namiętnie smażone w ten sposób przez Portugalczyków .
Krok 4 - Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu foto
5
Wymawia się pejsziniusz da orta .Brzmi obco- ale to bardzo prosta portugalska przystawka .Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym smażona w głębokim oleju. Mnie kojarzy się z japońską tempurą .
Krok 5 - Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 08.11.2013 00:54
Intrygująca nazwa to połowa sukcesu.Druga połowa to smaczna fasolka.
ssylwiaa 07.11.2013 21:13
Portugalczycy wiedzą, co dobre ;))
bog.sa 07.11.2013 20:37
interesujący przepis, wart wypróbowania
sanielcia 07.11.2013 18:20
bardzo myląca nazwa ale przepis fajny:)
nutellla 07.11.2013 18:01
bardzo ciekawe
mariel78 07.11.2013 17:12
interesująca potrawa
Marta11 07.11.2013 16:51
ciekawy pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak