Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka babka na oleju

5.0
(213)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
polewa czekoladowa
woda gazowana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka babka na oleju

Jajka ucieramy za pomocą miksera z cukrami na puch. Dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem oraz olej i wodę gazowaną. Miksujemy jeszcze przez chwilę.

Odkładamy 1/3 ciasta. Dodajemy kakao i mieszamy.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy część jasnego ciasta. Następnie nakładamy ciasto kakaowe i na wierzch resztę ciasto jasnego.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni. 

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy babkę polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janusz 03.12.2023 14:49
W 2023 roku nadal nie wychodzi. Zakalec, składniki do śmieci. Oddawaj kasę Elu.
maks02 09.07.2018 17:23
Babka w ogóle nie wyszła, przez 50 minut pieczenia nawet w środku się nie upiekła pomimo dodania wszystkich składników, tak jak miało być. Nie polecam
IwonaKa 19.05.2014 15:38
upiekłam ją wczoraj,wspaniała,polecam przepis
margaret 06.11.2013 22:05
szybka, prosta i smaczna
maciek7 06.11.2013 20:52
szybka i pyszna
SmakolykiJoanny 06.11.2013 18:46
Też takie babeczki lubię .
V_kuchareczka 06.11.2013 18:42
bardzo smaczna
eliza135 06.11.2013 18:26
smaczna taka babka
nutellla 06.11.2013 18:19
pyszne to :)
wirtualnykucharz 06.11.2013 18:03
ale smakowita Elu ta babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak