Przepis i sposób przygotowania na: Strudel jabłkowy z migdałami
Kroki postępowania
ciasto ;
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko kurze
4 łyżki oleju uniwersalnego
12 łyżek przegotowanej wody
1 łyżka octu 10 %
Zawijamy ją w folie aluminiową i chowamy do lodówki.
Przekładamy na bawełnianą ściereczkę .
600 g jabłek
100 g tartych migdałów
100 g cukru kryształ
50 g płatków owsianych
8 łyżek śmietany 12 %
4 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
80 g roztopionej margaryny
Jabłka obieramy i drobno kroimy.
Łączymy z resztą składników przeznaczonych na nadzienie.
Nakładamy nadzienie i pomagając sobie ściereczka zwijamy w rulon.
Smarujemy wierzch strudla resztą margaryny .
Studzimy i dopiero kroimy nożem z ząbkami.