Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i zielonym groszkiem pod beszamelem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 5
mięso mielone 300 g
cebula 1
czosnek 3
groszek zielony 1 puszka
przecier pomidorowy 100 ml
przyprawa pięciu smaków 1 łyżeczka
olej do smażenia
beszamel
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i zielonym groszkiem pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.
Na rozgrzanej oliwie smażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso mielone i oprószyć przyprawami do mięsa mielonego, pięciu smaków oraz oregano.
Kolejno dodać wyciśnięty czosnek i groszek zielony.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i zielonym groszkiem pod beszamelem foto
2
Na koniec wlać przecier pomidorowy i wymieszać.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i zielonym groszkiem pod beszamelem foto
3
Do naczynia żaroodpornego ułożyć na przemian ziemniaki i mięso mielone.
Na wierzch wlać beszamel. Przygotować wg przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/270354/beszamel.html
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i zielonym groszkiem pod beszamelem foto
4
Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i zielonym groszkiem pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 14.11.2013 10:22
bardzo lubię takie zapiekanki, pycha
Zdzisław 14.11.2013 07:56
można sie najeść
Monika58 14.11.2013 01:00
dobre jedzenie
Kuchenka 14.11.2013 00:10
Mimo iz nie jestem smakoszem mięs, to to polaczenie jest dla mnie fajne
norweska20 13.11.2013 22:42
zachęca do wypróbowania
iwi 13.11.2013 22:37
Przepyszna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak